Her bambu türünün kendine özgü yapısal ve mekanik özellikleri vardır. Çoğu içi boş, bazıları sağlam, 130 feet boyunda ve 9 inç çapında büyüyen bambular var ve sadece 7 inç boyunda ve 0.07 inç çapında büyüyen bambular var. Bu nedenle kaliteli ve uzun ömürlü bir bambu yapı tasarım inşa edilir.
Bambu, dünyanın en hızlı büyüyen bitki olduğu bilinen odunsu bir ottur. Beton veya ahşaptan daha yüksek basınç dayanımına sahip olduğu ve çeliğin gerginliğine rakip olduğu için sürdürülebilir nitelikleri ve dayanıklı özellikleri nedeniyle mimari ve tasarım projelerinde popüler bir malzeme seçimi haline gelmiştir.
Bambu dayanıklı yapısıyla en sürdürülebilir yapı malzemelerinden biridir!
Bambuların doğru şekilde büyütülmesi, kesilmesi, işlenmesi, kurutulması ve lamine edilmesi önemlidir.
Bambular, büyürken istenen şekil ve yapıları alacak şekilde yetiştirilir.
1. Kare kesit; büyüyen bambu sapını kare bir kesitte sıkıştırarak elde edilebilir.
2. Bambu kemer şekilleri de bambu büyümesini istenen şekle sıkıştırarak oluşturulabilir. Bu, normal kereste ile aynı formu elde etmekten daha ucuza mal olacaktır.
3. Bambu kavisli ve düz şekilleri ısı ve basınç uygulama gibi geleneksel tekniklerle elde edilir.
Bambu üzerinde Çalışma Yöntemleri
Bir bambu bir yapı malzemesi olarak kullanılabilmesi için, yapısal veya diğer amaçlarla kullanılacak istenen şekil, bükülme ve uzunluk oluşturmak için üzerinde çalışılmalıdır.
Bambu kullanımı ile ilgili farklı çalışmalar şunlardır:
1. Bölme
2. Şekillendirmek
3. Bükme
Bambu Bölme
Bambu bastonlar, iş için ideal bir bıçak kullanarak ve bir kama ile birbirinden ayırarak yarım veya çeyrek bölümlere ayrılır. Bastonlar, şeritler veya çıtalar olarak kullanılan yaklaşık dört veya sekiz parça elde edilebilir.
Bambu Şekillendirme
Bambular doğal olarak dairesel olmasına rağmen, kare şeklinde bir kutu içinde yetiştirilirlerse, istendiği gibi bir şekil alırlar.
Bambu Bükme
Bambular, 150 ° C sıcaklığın üzerine ısıtılarak taze kesilirken bükülebilir. Bambu, soğuduktan ve kuruduktan sonra bile bu şekli koruyacaktır.
Bambu Dayanıklılığı Arttırma
Bambu, böcek ve çürümeye karşı korumak için kapsamlı bir işlemden geçirilmelidir. Genellikle bu amaç için bir Boraks ve Borik asit karışımı kullanılır. Genel olarak kullanılan bir başka prosedür, böcekleri çeken nişastaları çıkarmak için kesilmiş bambuları kaynatmaktır.
Yapı Malzemesi Olarak Bambu
Bambu'nun inşaat için kullanımı, normal ahşap çerçeve tasarımı ve yapımında uygulanan aynı yaklaşımla ilgili yapısal bir çerçeve tekniği ile elde edilir.
Bambu, zemin, duvarlar ve çatı birbirine bağlıdır ve genellikle genel istikrar için diğerine güvenir. Bambu, işletmelerin büyümesinde ve kırsal dönüşümde hayati bir rol oynamıştır.
Yapı Malzemesi Olarak Bambu ile Duvar Yapımı
Bambu duvarların ve bölmelerin yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Direkler ve kirişler normalde bambu ile inşa edilen ana unsurlardır ve duvarlar için yapısal çerçeve sağlar. Doğanın güçlerine dayanabilecek şekilde konumlandılar. Duvarlara güç ve stabilite eklemek için çerçeveleme elemanları arasında bir dolgu kullanılır.
Bir Yapı Malzemesi Olarak Bambu ile Çatı
Bambu en iyi çatı kaplama malzemelerinden biridir ve yapıya bol sağlamlık sağlar. Doğanın veya hayvanların kuvvetlerine karşı kanıtlanmış bir kalkandır ve montajı kolaylaştıran oldukça hafiftir. Bambu çatılar, kirişleri ve kafesleri kapsar.
Yapı Malzemesi Olarak Bambu ile İskele
Ağır yük taşımanın avantajlı özellikleri nedeniyle, bambular, uzun yapılar için bile iskele için oldukça onaylanmış malzemelerden biri olarak kabul edilir.
İskele yapımı için, kamış uzantıları, birkaç ip kullanılarak kamış uçlarını sabitleyerek elde edilir. Bağlar, dikey olarak aşağıya doğru hareket eden kuvvetlerin düğümlere bağlamada yerleşecek şekilde konumlandırılır.
Eklemler doğru derecede yeniden hizalanabildiğinden bu teknik çok önemlidir.
Bir Yapı Malzemesi Olarak Bambu Avantajları
Bambu çeşitli avantajları aşağıda belirtilmiştir:
1. Çekme mukavemeti: Bambu, lifleri eksenel olarak çalıştığı için çelikten daha yüksek gerilme mukavemetine sahiptir.
2. Yangına Direnç: Bambu yangına dayanma kabiliyeti çok yüksektir ve 4000 C'ye kadar sıcaklığa dayanabilir. Bu, yüksek silikat asit ve su değerinin varlığından kaynaklanmaktadır.
3. Esneklik: Deprem eğilimli bölgelerde elastik özellikleri nedeniyle bambu yaygın olarak tercih edilir.
4. Bambu ağırlığı: Düşük ağırlıklarından dolayı bambular kolayca yer değiştirir veya monte edilir, bu da nakliye ve inşaat için çok daha kolay hale getirir.
5. Çimento ve asbest gibi diğer yapı malzemelerinin aksine, bambu sağlık için tehlike oluşturmaz.
6. Uygun maliyetli ve kullanımı kolaydır.
7. Özellikle depreme yatkın alanlarda büyük talep görmektedirler.
Bambuların kendi dezavantajları vardır:
1. Koruma gerektirirler.
2. Büzülme: Bambu, özellikle su kaybettiğinde diğer tüm ahşap türlerinden çok daha fazla büzülür.
3. Dayanıklılık: Bambu, bina amaçları için kullanılmadan önce böcek veya mantar saldırısına karşı yeterince korunmalıdır.